Αναμένεται η σύμφωνη (ή μη) γνώμη του Προέδρου Εφετών Καλαμάτας και, κατόπιν, η σύνταξη κατηγορητηρίου.
Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών απέστειλε τη δισέλιδη πρότασή του προς τον Πρόεδρο Εφετών Καλαμάτας, με την οποία προτείνει την απευθείας κλήση στο ακροατήριο των εννέα προφυλακισμένων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου.
Παρά το γεγονός ότι η προανακριτική και ανακριτική διαδικασία ήταν διάτρητες, με σοβαρές αντιφάσεις στα νομικά επιχειρήματα, με ελλείψεις πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων και με εξαρχής τυχαία επιλογή «υπόπτων» από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, με σκοπό την απόσειση των ευθυνών του για τους περίπου 650 νεκρούς του ναυαγίου, οι Εννέα της Πύλου – εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Εφετών Καλαμάτας – θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας με κατηγορίες που περιλαμβάνουν εγκληματική οργάνωση, πρόκληση του ναυαγίου, διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα κ.ά.
Παράλληλα, η διαδικασία στο Ναυτοδικείο, όπου έχει υποβληθεί μήνυση από επιζώντες για την ρυμούλκηση και πρόκληση του ναυαγίου, προχωρά με… εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Η αξιοποίηση της διαδικασίας της απευθείας κλήσης, αντί της συνηθισμένης, δηλαδή της πρότασης εισαγγελέα προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα εξέδιδε βούλευμα με συγκεκριμένο σκεπτικό για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη, έχει κι αυτή τη σημασία της. Η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου θα είχε περισσότερες πιθανότητες για μια πιο πλήρη έρευνα της υπόθεσης, για πρόληψη ακυροτήτων της διαδικασία και για επίλυση νομικών και ουσιαστικών ζητημάτων πριν η υπόθεση φτάσει σε δίκη. Έτσι, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των ναυαγών που βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Η διαδικασία της απευθείας κλήσης συμβάλλει κι αυτή στην αίσθηση ότι η ελληνική δικαστική εξουσία επεξεργάζεται με όρους fast-track τη συγκεκριμένη δικογραφία.
Παράλληλα, η χρήση Τριμελούς Εφετείου για την εκδίκαση, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να υπάρξει η επιθυμητή (για την ελληνική κυβέρνηση) απόφαση, καθώς η δίκη θα γίνει μόνο από επαγγελματίες δικαστές, χωρίς ενόρκους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο Σύνταγμα – στο πλαίσιο των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης – έχει προβλεφθεί ότι τα κακουργήματα πρέπει να δικάζονται, κατά κανόνα, από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε σοβαρές κατηγορίες θα έχουν λόγο και μέλη της κοινωνίας. Η κατ’ εξαίρεση εκδίκαση των σοβαρών, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγοριών από Τριμελή και Πενταμελή Εφετεία, έχει μετατραπεί σε κανόνα – με πολιτική βούληση – κυρίως για να εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνεται ανάμεσα στις περιστρεφόμενες πόρτες της εξουσίας.
Οι πολλαπλές δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόσο αμέσως μετά το ναυάγιο, όσο και αργότερα σε συνέντευξή του, δείχνουν, άλλωστε, ότι το τεκμήριο αθωότητας των ανθρώπων που βρέθηκαν, από το να παλεύουν να μη πνιγούν μετά τη ρυμούλκηση του σκάφους από το ΠΠΛΣ 920, στις ελληνικές φυλακές, έχει ήδη καταστρατηγηθεί. Μεθοδικά.