*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών
Ερώτηση για τη στάση του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο κατέθεσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης. ● «Κάποιοι στο εξωτερικό επιχείρησαν να διασύρουν το όνομα της χώρας μας» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης.
Απαντήσεις για το ναυάγιο που συνέβη τον Ιούνιο του 2023 ανοιχτά της Πύλου και που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό σχεδόν 650 προσφύγων, για τον ρόλο του Λιμενικού και γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει διαταχτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας πειθαρχικός έλεγχος για τυχόν ευθύνες του Σώματος, ζήτησε μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Η ερώτηση συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, με τον κ. Αυλωνίτη να θέτει ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη χιλιάδων Ελλήνων, και όχι μόνο, μετά την πρωτοφανή προσφυγική τραγωδία και τον κ. Στυλιανίδη να απαντά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και εάν από αυτές προκύψει ευθύνη του Λιμενικού, τότε θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία. Κάλεσε μάλιστα τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και μετά να ξανακουβεντιάσουν, επιπλήττοντάς τον γιατί, ενώ γνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες σε κάποιες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, κατέθεσε την ερώτηση τώρα και δεν περίμενε να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.
«Εδώ αναμετριούνται δύο απόψεις. Η μία του πρωθυπουργού, που δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα, και η άλλη, ακριβώς αντίθετη, που περιλαμβάνει τις καταθέσεις των διασωθέντων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατρακύλα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το πρόσφατο υπόμνημα της Frontex για τις ολιγωρίες της χώρας και ο Συνήγορος του Πολίτη που ζητά εξηγήσεις. Κι εσείς έρχεστε και μας λέτε ότι όσοι ψάχνουμε την αλήθεια κάνουμε κακό στη χώρα μας. Να μη γνωρίζουμε δηλαδή γιατί επί 5 ημέρες έπλεε αυτό το σαπιοκάραβο στη θάλασσα χωρίς κανείς να παρέμβει, με συνέπεια να χαθούν 650 ζωές», είπε στον υπουργό Ναυτιλίας ο κ. Αυλωνίτης, ρωτώντας τον και πάλι:
● Τι έκαναν οι υπ’ αυτόν υπηρεσίες, το Λιμενικό Σώμα και η ελληνική Ακτοφυλακή πριν και κατά τη διάρκεια του συμβάντος;
● Είναι αλήθεια αυτά που υποστηρίζουν οι διασωθέντες ή είναι αλήθεια αυτά που δήλωσε στη συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός;
● Πότε θα διατάξετε πειθαρχικό έλεγχο για τυχόν ευθύνες του Λιμενικού και εάν διατάξετε πότε θα ολοκληρωθεί αυτός;
Ο κ. Στυλιανίδης, αφού τόνισε ότι πρόκειται για ένα τραγικότατο περιστατικό παγκόσμιας κλίμακας που προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ανέφερε ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, υπενθύμισε ότι το ναυάγιο συνέβη την περίοδο υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπεραμύνθηκε του Λιμενικού, λέγοντας ότι είναι ο φύλακας άγγελος για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασσα και ότι μετά το ναυάγιο στην Πύλο κάποιοι στο εξωτερικό επιχείρησαν να διασύρουν το όνομα της χώρας και του Λιμενικού.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο ναυάγιο η ελληνική πολιτεία κινήθηκε υπεύθυνα. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ολοκλήρωσε την προανάκριση της υπόθεσης, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ευθύνες στελεχών του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με παραγγελία της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη με την ιδιότητα του εθνικού μηχανισμού διερεύνησης διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα.
Οι εξηγήσεις του υπουργού προκάλεσαν ένταση στην αίθουσα της Βουλής, με τον κ. Αυλωνίτη να ανεβάζει τους τόνους και να απαντά: «Ηθελα να ήξερα, εδώ που ήρθαμε ως βουλευτές, δεν έχουμε το δικαίωμα να ψάξουμε γιατί πνίγηκαν 650 άνθρωποι και μας λέτε ότι το κάνουμε για πολιτική σκοπιμότητα; Αυτό που σας ζητάω με την επίκαιρη ερώτηση δεν είναι να μάθω για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, σας ζήτησα εάν εσείς σαν υπουργός Ναυτιλίας έχετε δώσει εντολή στις υπηρεσίες σας να διερευνήσουν πειθαρχικά το συγκεκριμένο γεγονός (…)».