Κάλεσμα Συγκέντρωσης Αλληλεγγύης στη Δίκη

14 Μαΐου 2024

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας η δίκη των 9 κατηγορούμενων (“Pylos9”), από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους “Adriana”, που συνέβη στις 14 Ιουνίου του 2023, στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Εννέα από τους επιζώντες του ναυαγίου έχουν συλληφθεί και διώκονται άδικα, αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη είσοδο και διευκόλυνση παράνομης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και πρόκληση του ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι 9 κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι για περίπου ένα χρόνο σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, και αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Σε μία προσπάθεια συγκάλυψης ενός ακόμα κρατικού εγκλήματος, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν τα γεγονότα που οδήγησαν σε μία από τις φονικότερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης. Εκτενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη και το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex, παρουσιάζουν τις αντιφάσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών γύρω από τα πραγματικά γεγονότα αλλά και τις ευθύνες τους για την τραγωδία.

Οι ελληνικές αρχές και ο Frontex, όχι μόνο γνώριζαν την κατάσταση κινδύνου του Adriana και αγνόησαν τη νομική τους υποχρέωση να διασώσουν τους επιβάτες, αλλά κατέληξαν να προσπαθούν να ρυμουλκήσουν το Adriana εκτός της περιοχής ευθύνης τους, με αποτέλεσμα την ανατροπή του και τον θάνατο περισσότερων από 650 ανθρώπων. Στην προσπάθεια τους μάλιστα για την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης, αρνήθηκαν ή ανακατεύθυναν τις διαθέσιμες και προσφερόμενες βοήθειες, μακριά από την περιοχή! Οι ανακριτικές αρχές, έχουν επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης των “Pylos 9” για περαιτέρω και πιο ενδελεχή διερεύνηση κρίσιμων διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αθωώσουν τους 9 επιζώντες και να ρίξουν φως για τους πραγματικούς ενόχους πίσω από αυτή τη τραγωδία.

Καλούμε όλους και όλες να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους, και να βρεθούμε την Τρίτη 21 Μαΐου, στις 09:00 π.μ., έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα του εγκλήματος της Πύλου και δικαίωση για τους φίλους και συγγενείς τους.

Απαιτούμε:

●  Την άμεση απαλλαγή των 9 επιζώντων από όλες τις κατηγορίες

● Την άμεση απελευθέρωσή τους και την κατάλληλη υποστήριξή τους ως επιζώντες του ναυαγίου.

● Τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας για τα πραγματικά γεγονότα πίσω από το “Ναυάγιο της Πύλου”.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

###

Leave a Reply