Κυβερνητικό μήνυμα συγκάλυψης για το ναυάγιο της Πύλου

*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Μήνυμα συγκάλυψης των ευθυνών για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στέλνει σε κάθε κατεύθυνση και ιδίως στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση με την αναβάθμιση του Τρύφωνα Κοντιζά στη θέση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για άλλο ένα προκλητικό θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης που επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και επιδεικνύει περιφρόνηση έναντι μιας ανεξάρτητης αρχής, του Συνηγόρου του Πολίτη.

Με την ιδιότητα του διευθυντή του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος, ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού Τρύφων Κοντιζάς είχε επιτελικό ρόλο στη διαχείριση του περιστατικού που κατέληξε στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και ήταν παρών στην αίθουσα επιχειρήσεων του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Εναντίον του ίδιου και άλλων ανώτερων αξιωματικών έχει υποβληθεί μήνυση εκ μέρους συγγενών των θυμάτων για ενέργειες και παραλείψεις που οδήγησαν στο ναυάγιο, καθώς για 15 ώρες το Λιμενικό αρνήθηκε να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης ενός αλιευτικού σκάφους σε κακή κατάσταση, μη αξιόπλοου, υπερφορτωμένου με περισσότερους από 700 πρόσφυγες.

Μάλιστα οι μαρτυρίες επιζώντων συγκλίνουν ότι η ανατροπή και η βύθιση της βάρκας οφείλεται σε απόπειρα ρυμούλκησης από περιπολικό του Λιμενικού στην προσπάθειά του να το κατευθύνει εκτός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, προς την Ιταλία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσέλιδο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη καταλογίζει ευθύνες για το ναυάγιο στον κ. Κοντιζά και σε άλλους επτά ανώτερους αξιωματικούς, ζητώντας από το Λιμενικό να προχωρήσει σε ΕΔΕ για τη διαπίστωση πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που μέχρι τότε είχε σκανδαλωδώς αρνηθεί να διατάξει η ηγεσία του Λιμενικού. Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στείλει ως όφειλε το πόρισμα στην εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ενημερώνοντάς την για τις ενδείξεις που εντόπισε σχετικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εισαγγελέας, μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει ζητήσει συμπληρωματική ανωμοτί κατάθεση των οκτώ ανώτερων αξιωματικών στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στοιχειώδης σεβασμός στην έρευνα της Δικαιοσύνης αλλά και στην πειθαρχική διαδικασία θα επέβαλλε να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αξιωματικοί σε βάρος των οποίων εντοπίζονται ευθύνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η λογοδοσία. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει αρχηγό του Λιμενικού έναν άνθρωπο που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη αν θα βρεθεί κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει μήνυμα σεβασμού της Δικαιοσύνης και των θεσμών, αλλά συγκάλυψης των ευθυνών και προστασίας αξιωματικών σε βάρος των οποίων διαπιστώνονται ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες.

Leave a Reply