Κώστας Αρβανίτης για έγγραφο Frontex: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει τη συγκάλυψη εγκλημάτων σε ύψιστη τέχνη

*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Τις βαριές ευθύνες των ελληνικών αρχών, στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, μετά την αποκαλυπτική έκθεση του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRO) της Frontex, αναδεικνύει η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), μην παραβλέποντας ωστόσο τη βαθιά εμπλοκή και της Frontex ● «Την υποκρισία των ευρωπαϊκών πολιτικών που γίνονται στην πράξη «χορηγοί» των κυκλωμάτων διακίνησης, αναπαράγουν τα αδιέξοδα και οδηγούν σε πολύνεκρες τραγωδίες, όπως αυτήν στην Πύλο», επισημαίνει κι ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

To Λιμενικό δε διέσωσε στην Πύλο, έπνιξε 600 πρόσφυγες, με συνένοχη την Frontex

Η διαρροή εγγράφου του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex είναι καταπέλτης για τις ευθύνες του Λιμενικού στον πνιγμό των πάνω από 600 προσφύγων στα ανοικτά της Πύλου, στις 14 Ιούνη 2023. Όμως, σε καμία περίπτωση, η Frontex δε μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά. Η Frontex είναι εξίσου ένοχη σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα στα σύνορα της Ε.Ε. – φρούριο.

Το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των πολιτικών αποτροπής στη Μεσόγειο αντί για διάσωσης, με τη Frontex να έχει αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις διάσωσης και να διαθέτει αεροπλάνα και drones επιτήρησης και εντοπισμού. Όλα αυτά, βέβαια, είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό των σκαφών των προσφύγων και την παράδοση τους πότε στις δολοφονικές ορέξεις των επίσημων δυνάμεων Λιμενικού και Ακτοφυλακής μεσογειακών χωρών και πότε στις συμμορίες του Χαφτάρ της Λιβύης. Μάλιστα, ο γιος του Χαφτάρ εμπλέκεται στο δουλεμπόριο προσφύγων, σε κρατήσεις και βασανιστήρια σε ειδικά στρατόπεδα και εκβιασμούς. Το Adriana ήταν ένα από τα ελάχιστα πλοιάρια προσφύγων που «κατάφερε» να αποπλεύσει την ώρα που στις Λιβυκές ακτές διεξάγονταν τεράστια επιχείρηση εντοπισμού χιλιάδων προσφύγων που ετοιμάζονταν να αποπλεύσουν για Ιταλία.

Οι 600 πρόσφυγες πνίγηκαν από τους δολοφονικούς χειρισμούς του Λιμενικού, που υλοποιούσε τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Το «πάμε και όπου βγει» των Τεμπών έγινε «πάτε και όπου βγείτε» και στην Πύλο. Έτσι, έκαναν επιχείρηση διάσωσης μετά το ναυάγιο, ενώ επί ώρες ολόκληρες είχαν ειδοποιηθεί και παρακολουθούσαν το Αdriana αλλά το κατεύθυναν να απομακρυνθεί προς την Ιταλία. Στο τέλος, το τράβηξαν με σχοινί οδηγώντας το σε θανάσιμο κλυδωνισμό, όπως μαρτυρούν επιβιώσαντες του ναυαγίου.

Είναι αποκαλυπτικά τα σημεία που αναφέρονται στις πολλές ώρες πριν το ναυάγιο, που είχαν ειδοποιηθεί οι ελληνικές αρχές για ένα καΐκι που κλυδωνίζονταν επικίνδυνα, με μηχανική βλάβη, πλημμυρισμένο από 750 ανθρώπους χωρίς ούτε ένα σωσίβιο, με επτά νεκρούς από τις πανάθλιες συνθήκες, την έλλειψη νερού-φαγητού, τις ασθένειες και δεν προχώρησαν σε επιχείρηση διάσωσης. Τι άλλο ήθελαν να έχουν ως στοιχείο για να κηρύξουν συναγερμό και να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάσωσης;

Το Λιμενικό τράβηξε βίντεο με την παροχή βοήθειας από το εμπορικό πλοίο Faith Warrior, που το κατεύθυνε και το δείχνει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά από πρόσδεση με σχοινί. Άραγε, δεν αντελήφθησαν ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει; Γιατί επιχείρησαν να το προσδέσουν και να το ρυμουλκήσουν, όπως κατέθεσαν επιβιώσαντες, όταν υπήρχε το προηγούμενο συμβάν με τον επικίνδυνο κλυδωνισμό;

Η συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου βρίσκεται σε εξέλιξη με το Λιμενικό και τη Frontex να αναφέρονται σε συλλήψεις των 9 διακινητών, στους οποίους πάνε να φορτώσουν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα της πολιτικής των κλειστών συνόρων της ΕΕ με πρωταγωνιστή την ελληνική κυβέρνηση και το Λιμενικό και συνένοχο την Frontex.Γιατί άραγε δεν προχώρησε η Frontex σε κήρυξη συναγερμού αφού οι ελληνικές αρχές αγνοούσαν τις εκκλήσεις της για αποστολή των εναέριων μέσων της για αυτοψίες;

Καλούμε το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στη συγκάλυψη και αυτής της μαζικής δολοφονίας πλάι στο έγκλημα των Τεμπών.

Να απαιτήσουμε τη στήριξη των επιβιωσάντων και των 9 διωκόμενων προσφύγων ώστε να μη γίνουν αποδιοπομπαίο τράγοι στο ρατσιστικό έγκλημα.Να αγωνιστούμε για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τερματισμό των πολιτικών αποτροπής που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο της Ευρώπς φρούριο.

Να στηρίξουμε τη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 16 Μάρτη, με συλλαλητήριο, στην Ομόνοια, 3μμ.

Καλούμε σε Συνέλευση δράσης την Τρίτη 20 Φλεβάρη, 6.30μμ, στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ με συμμετοχή των επιβιωσάντων και των συγγενών των θυμάτων της Πύλου.

Leave a Reply