Ναυάγιο: «Σβήνουν» οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων – Τα αμείλικτα ερωτήματα

Πηγή: www.rosa.gr

Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος!

Σβήνουν καθώς περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος!

Εντωμεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και 8 ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Η βύθιση του αλιευτικού σκάφους με μετανάστες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και να διασωθούν 104.

Οι καταγγελίες επιζώντων και τα αμείλικτα ερωτήματα 

Επιζώντες του ναυαγίου προχώρησαν σε μια σοβαρή καταγγελία που χρήζει άμεσης διερεύνησης. Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους μετανάστες έκαναν αναφορές για ρυμούλκηση του αλιευτικού από πλοίο του ελληνικού Λιμενικού, ωστόσο μένει να αποδειχθεί κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο από τις μελλοντικές έρευνες.

Την ίδια στιγμή, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση το ελληνικό Λιμενικό, με ανθρώπους που γνωρίζουν τι οφείλει να γίνεται σε αντίστοιχες καταστάσεις να αναφέρουν ότι οι λιμενικές αρχές έπρεπε να παρέμβουν για να αποτρέψουν την ανείπωτη τραγωδία.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό υποστηρίζει πως δεν του ζητήθηκε βοήθεια κι έτσι δεν πραγματοποίησε επιχείρηση, παρότι ένα ελικόπτερο φέρεται να παρακολουθούσε από κοντά την πορεία του σκάφους.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές καταγγελίες. Γιατί δεν υπήρξε άμεσα επέμβαση σε ένα πλοίο που ήταν σαφές ότι ήταν επικίνδυνο για τους εκατοντάδες επιβαίνοντες.

Πώς είναι δυνατόν οι Αρχές να αποδεχθούν -όπως υποστηρίζουν- την «άρνηση βοήθειας» όσων οδηγούσαν το πλοίο την ίδια ώρα που κάνουν πύρινες καταγγελίες για τους διακινητές;

Επιπλέον, μετά από όσα είπε χθες στην ΕΡΤ ο διεθνής πραγματογνώμονας Ν. Σπανός, προκύπτει και το ερώτημα γιατί δεν κινητοποιήθηκε το «Αιγαίο Πέλαγος», ένα από τα πλέον σύγχρονα ναυαγοσωστικά σκάφη στην Ευρώπη, που σύμφωνα με τον ίδιο βρισκόταν κοντά;

Frontex: Είχαμε ενημερώσει τις Αρχές

Η FRONTEX αναφέρει ότι είχε ενημερώσει και τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex

«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοιχτά της Ελλάδας. Η επιχείρηση SAR που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το αεροσκάφος παρακολούθησης της Frontex εντόπισε το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 UTC και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης.

Επιπλέον, σε σχέση με άλλη παρατήρηση σκάφους σε κίνδυνο νότια της Κρήτης, ξεκίνησε επιχείρηση SAR και 80 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες». Πηγή: www.rosa.gr

Leave a Reply