Να γίνουμε η φωνή των 600 πνιγμένων προσφύγων της Πύλου

 Επιζήσαντες του ναυαγίου θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 16ης Μαρτίου

*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Οπως και στα Τέμπη, έτσι και για το έγκλημα της Πύλου η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγκάλυψη της δολοφονίας ● Ενοχοποίησαν και σέρνουν σε δίκη εννέα Αιγύπτιους πρόσφυγες ως διακινητές ● Οι επιβιώσαντες έχουν ήδη πει ότι το Λιμενικό δεν διέσωσε ποτέ τους 750, αλλά εκείνο προκάλεσε περιδίνηση και βύθιση του πλοιαρίου.

Στις 16 Μάρτη, στην Ομόνοια, στις 3 μ.μ., οι επιβιώσαντες του ναυαγίου της Πύλου θα είναι στο συλλαλητήριο για να μας θυμίσουν ότι ο ρατσισμός της κυβέρνησης δολοφονεί και τα θύματα απαιτούν δικαιοσύνη. 600 πνιγμένοι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο Ιούνη, μία μέρα μετά την τραγωδία, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, αγανακτισμένοι, κατήγγειλαν τη μαζική δολοφονία στην Πύλο ως έργο των ίδιων δολοφόνων που τους στέρησαν παιδιά και συζύγους στον βωμό των κερδών της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

Η ίδια κυβέρνηση που δεν διέθεσε λεφτά για να εγκαταστήσει τηλεδιοίκηση στα τρένα έχει εγκαταστήσει φράχτες με κάμερες και πανοπτικό σύστημα παρακολούθησης, με τα drones της FRONTEX, ώστε να εντοπίζουν τη μάνα που βάζει στην αγκαλιά της ένα παιδί και προσπαθεί να το σώσει περνώντας τα σύνορα. Οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ρατσισμός δολοφονούν, σκοτώνουν στα Τέμπη, πνίγουν στην Πύλο, καίνε στη Δαδιά.

Για τους νεκρούς των Τεμπών ανταποκριθήκαμε στην κραυγή της Μαρίας Καρυστιανού, γίναμε η φωνή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, στις 28 Φλεβάρη, στις 8 Μάρτη και στις φοιτητικές καταλήψεις.

Ωρα να βγούμε στους δρόμους και να απαιτήσουμε να μπει τέλος στη δολοφονική πολιτική, που αφήνει ανοιχτά σύνορα για τους Κροάτες ναζί για να διασχίζουν ολόκληρη τη χώρα και να δολοφονούν τον Μιχάλη Κατσούρη στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αφήνει ανοιχτά σύνορα για τους πολεμοκάπηλους φονιάδες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, για τους μεγαλοκαρχαρίες της golden visa και της κερδοσκοπίας, αλλά τα κλείνει για τους φτωχούς πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.

Ανοιχτά σύνορα για να μη χάνονται ζωές!

Οπως και στα Τέμπη, έτσι και για το έγκλημα της Πύλου η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγκάλυψη της δολοφονίας. Ενοχοποίησαν και σέρνουν σε δίκη εννέα Αιγύπτιους πρόσφυγες ως διακινητές ώστε να τους φορτώσουν τις ευθύνες του δικού του εγκλήματος. Οι επιβιώσαντες έχουν ήδη μιλήσει και πει ότι το Λιμενικό δεν διέσωσε ποτέ τους 750, που βρίσκονταν 18 ώρες σε κίνδυνο στη μέση του πελάγους, αλλά αντίθετα τους ρυμούλκησε, προκαλώντας περιδίνηση και βύθιση του πλοιαρίου «Αντριάνα».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βαμμένα τα χέρια της με το αίμα των προσφύγων της Πύλου αλλά και της Δαδιάς. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους απανθρακωμένους ως εμπρηστές, υποστηρίζοντας ότι «οι φωτιές στον Εβρο άναβαν στα περάσματα των μεταναστών». Ετσι, άνοιξε την πόρτα στο πογκρόμ των κεφαλοκυνηγών φασιστών του Εβρου που γύρναγαν και έβαζαν «κομμάτια», δηλαδή μετανάστες, σε κλούβες.

Αυτή την πολιτική έχει αγκαλιάσει συνολικά η Ε.Ε. με το επαίσχυντο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, την αποτροπή αντί για τη διάσωση στη θάλασσα, απλώνει φράχτες παντού και ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης για μαζικές απελάσεις σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Είναι η πολιτική που ανοίγει τον δρόμο στην Ακροδεξιά και τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία είναι ώρα να γίνουμε η φωνή των 600 νεκρών της Πύλου διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα. Να διαλυθούν οι μηχανισμοί θανάτου της FRONTEX και του Λιμενικού και να πάνε φυλακή εκείνοι που αρνήθηκαν να διασώσουν τους 750 του «Αντριάνα». Να αθωωθούν οι 9 Αιγύπτιοι πρόσφυγες.

Το αντιφασιστικό κίνημα τσάκισε τη Χρυσή Αυγή και ανάγκασε τον Κασιδιάρη να παραιτηθεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, που του χάρισε η κυβέρνηση. Στάθηκε με ενότητα και δύναμη απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις, την απόπειρα των «Σπαρτιατών» να επιτεθούν στο PRIDE στα Χανιά, τη διεθνή φασιστοσύναξη την 1η Νοέμβρη στο Ν. Ηράκλειο. Αλλά και άμεσα, ένα ολόκληρο κίνημα βγήκε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην τρανσφοβική επίθεση των φασιστοειδών.

Στις 16 Μάρτη ενωνόμαστε και βαδίζουμε μαζί με τους επιβιώσαντες του ναυαγίου της Πύλου: απεργοί και φοιτητές των καταλήψεων, κοινότητες μεταναστών, αλληλέγγυοι της Παλαιστίνης, συλλογικότητες ΛΟΑΤΚΙ+, η Διεθνής Αμνηστία, οργανώσεις της Αριστεράς.

Ολοι και όλες θα είμαστε στις 16 Μάρτη στην Αθήνα, στην Ομόνοια, στις 3 μ.μ. και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγ. Βενιζέλου, στις 12.00. Για να είναι το έγκλημα της Πύλου το τελευταίο, χρειάζεται να κάνουμε παρελθόν την κυβέρνηση της Ν.Δ.! Τώρα είναι η ώρα να γίνουμε ασπίδα για να σώσουμε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων που ο ρατσισμός της κυβέρνησης και της Ε.Ε. έβαλε στο στόχαστρο.

*Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Leave a Reply