*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών
Αψηφώντας τη βροχή επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, συγγενείς των θυμάτων, καλλιτέχνες και άλλοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα, έξι μήνες μετά την πολύνεκρη τραγωδία.
Οι διαδηλωτές, που άνοιξαν πανό με φωτογραφίες νεκρών, αποδοκίμασαν τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων της Ευρώπης – φρούριο και επέρριψαν ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό και την κυβέρνηση ζητώντας να μη συγκαλυφθούν.
Στην συγκέντρωση μίλησαν οι επιζώντες του ναυαγίου Ινζαμάμ Μακμπούλ, Μοχάμεντ Σαννί, Ζάχεντ Ακμπάρ και Μοχάμεντ Χαμζά, ο Αλί Χασάν, συγγενής θανόντα.
Όπως σημειώνει η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, που οργάνωσε την κινητοποίηση, μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, ο πρόεδρός της, Τζαβέντ Ασλάμ, μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η Ευγενία Κουνιάκη ανέδειξαν τις ευθύνες των αρχών και την ανάγκη να υπάρξει διαρκής παρέμβαση για να μην υπάρξει συγκάλυψη.
«Ο Αλί Χασάν, που ήταν παρών, έχασε τον αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου, έναν εργάτη που ζούσε και εργάζονταν στην Ελλάδα για 12 χρόνια αλλά έχασε την άδεια παραμονής αφού έμεινε χωρίς δουλειά και έτσι πήρε την απόφαση για να αποφύγει την κράτηση στην Αμυγδαλέζα να γυρίσει στο Πακιστάν και να επιχειρήσει το μοιραίο ταξίδι για την Ευρώπη μέσω Λιβύης! Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά στα χωράφια και τα ξενοδοχεία και έτσι εξαρτά την παραμονή από τα κέφια του κάθε αφεντικού: με την απόλυση χάνει την άδεια παραμονή» αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ.
Ο συντονιστής της Κίνησης, Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε τη στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου και τους επιβιώσαντες και με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία Καιρίδη για νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν συμβόλαια εργασίας αλλά όχι άδειες παραμονής θύμισε ένα τραγικό περιστατικό.
Μίλησε, επίσης, η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίγκεμποργκ Μπέγκελ που είχε ξεμπροστιάσει τον Μητσοτάκη για τα ψέματά του ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται επαναπροωθήσεις.