Ποινικές διώξεις σε 17 στελέχη του Λ.Σ. για το έγκλημα της Πύλου

*Αναδημοσίευση από Omnia TV

Παραπέμπεται σε ανάκριση για κακουργήματα μεταξύ άλλων και ο τότε αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του Παράκτιου Περιπολικού 920, για τη σειρά ενεργειών που οδήγησαν στο ναυάγιο με πάνω από 600 νεκρούς.

Δεκαεπτά στελέχη του Λιμενικού Σώματος παραπέμπονται σε κύρια ανάκριση για τέσσερα κακουργήματα. Έτσι ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου 2025 η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου από την εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Μεταξύ των λιμενικών που διώκονται είναι ο τότε αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης, ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης Μιλτιάδης Ζουριδάκης και, ως συνεργοί, το πλήρωμα του ΠΠΛΣ 920, μαζί με τα μέλη των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Λιμενικού.

Ειδικότερα, από την Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου ασκήθηκε ποινική δίωξη και διατάχθηκε κύρια ανάκριση:

  • Για τον κυβερνήτη του σκάφους ΠΠΛΣ 920 με τις κατηγορίες:
    • της πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων (τουλάχιστον 82, με βάση τις σορούς που ανασύρθηκαν) (άρθρ. 277 παρ. 1 στ. β και δ Ποινικού Κώδικα)
    • των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία πλοίων, με τη μορφή της διατάραξης συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 291 παρ. 1 στ. στ., ββ και δδ Ποινικού Κώδικα)
    • για παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου (αρθρ. 122 Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα)
  • Για το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920 ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία της απλής συνέργειας στις παραπάνω υπό α’ και β’ πράξεις του κυβερνήτη.
  • Επιπλέον, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του τότε Αρχηγού του Λιμενικού Σώματοςτου επόπτη του κέντρου επιχειρήσεων, δηλαδή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), δυο ακόμη αξιωματικών επικεφαλής φυλακής και όλων των παραπάνω μελών του ΠΠΛΣ με την κατηγορία της έκθεσης άλλων προσώπων , με νομική υποχρέωση διάσωσης αυτών και κατάστασης αυτών αβοήθητων, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 82 ατόμων (άρθρ. 306 παρ. 1, 2 στ. β ΠΚ).

Με τα παραπάνω κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που κράτησε είκοσι ολόκληρους μήνες από την κατάθεση της μήνυσης των επιζώντων (13 Σεπτεμβρίου 2023) και δύο χρόνια παρά ένα μήνα από το ναυάγιο της Πύλου. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης, υπήρξαν πρωτοφανείς πολιτικές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε την πειθαρχική έρευνα που αρνήθηκε να κάνει το αρμόδιο υπουργείο.

Στα πρόσφατα κοινά ρεπορτάζ του OmniaTV με την Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύψαμε:

Με μια δεύτερη διάταξη, απαλλάχθηκαν ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και οι υπόλοιποι αξιωματικοί που εμπλέκονταν στη διαχείριση του περιστατικού, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν κατά νόμο αρμοδιότητα στον κρίσιμο χρόνο για τη λειτουργία και δράση του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., παρά το γεγονός ότι αναφέρονται στην έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι επιζώντες του ναυαγίου, ως μηνυτές, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά αυτής της δεύτερης, απορριπτικής διάταξης ενώπιον του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Leave a Reply