Σχετικά με τη δίκη και τις τελευταίες εξελίξεις

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας εξέτασε την υπόθεση εναντίον των «9 της Πύλου» («Pylos9»). Μετά από μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, και σε συμφωνία με την πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη εναντίον των 9 επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και για «πρόκληση ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι», καθώς τα γεγονότα που οδήγησαν στο ναυάγιο του «Adriana» συνέβησαν σε διεθνή ύδατα. Το δικαστήριο απέσυρε, επίσης, τις κατηγορίες εναντίον τους για «διακίνηση» και για «παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια», αφού αναγνώρισε ότι οι επιβάτες του «Adriana», ούτε εισήλθαν ποτέ στην ελληνική επικράτεια, ούτε και είχαν ποτέ την πρόθεση να το πράξουν.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που η ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης και το κίνημα αλληλεγγύης κατήγγειλαν ήδη από την αρχή: Οι 9 επιζώντες είναι αθώοι για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, ενώ η 11 μηνών προφυλάκισή τους ήταν αδικαιολόγητη, και αντίθετη με τα όσα προβλέπει το διεθνές και ελληνικό δίκαιο.

Αντί να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονταν μετά τα τραγικά γεγονότα της 14ης Ιουνίου, οι 9 επιζώντες που μόλις είχαν δει περισσότερους από 600 ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών και των φίλων τους, βρέθηκαν μέσα στις ελληνικές φυλακές, να αντιμετωπίζουν ένα ρατσιστικό δικαστικό σύστημα. Οι 9 επιζώντες τελικά δικαιώθηκαν, χάρη στην απεριόριστη υποστήριξη και το έργο μιας ακούραστης ομάδας συνηγόρων υπεράσπισης και ενός κινήματος αλληλεγγύης.  Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και τα εγχώρια καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούσαν επανειλημμένα να τους παρουσιάσουν ως μοχθηρούς διακινητές, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν την ευθύνη των αρχών.

Δεδομένης της απουσίας ουσιαστικής έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου της Πύλου, τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ήρθαν στο φως αποκλειστικά χάρη στο έργο λίγων ανεξάρτητων Ελλήνων δημοσιογράφων, διεθνών μέσων ενημέρωσης και ερευνητικών ομάδων. Οι προσπάθειες αυτές ήταν, στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, καθώς οι ανακριτικές αρχές που είχαν αναλάβει την υπόθεση των 9 της Πύλου, αρνήθηκαν επανειλημμένα το αίτημα της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης για ενδελεχή εξέταση όλων των διαθέσιμων και κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Παρά την αθωωτική ετυμηγορία της 21ης Μαΐου, και σε αντίθεση με την απόφαση του δικαστηρίου, οι 9 της Πύλου – που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα – παραμένουν μέχρι και σήμερα πίσω από τα κάγκελα, επειδή η ελληνική αστυνομία διέταξε εκδικητικά τη διοικητική τους κράτηση.

Ο ένας από τους 9 επιζώντες, ένας 20χρονος άνδρας, του οποίου η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, μεταφέρθηκε στο διαβόητο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) της Πέτρου Ράλλη -κοντά στην Αθήνα- όπου κρατείται και απειλείται με απέλαση στην Αίγυπτο. Οι υπόλοιποι 8, οι οποίοι αναμένουν τη συνέντευξη ασύλου τους, έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου, όπου κρατούνται προς το παρόν, μέχρι τη μεταφορά τους σε κάποιο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), με την ανυπόστατη αιτιολογία ότι είναι πιθανό να διαφύγουν από τη χώρα.

Οι 9 της Πύλου έχουν άμεση ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, την οποία στερούνται από τη στιγμή του ναυαγίου από το οποίο επέζησαν τον Ιούνιο του 2023, μέχρι και σήμερα. Η αυθαίρετη και τιμωρητική απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να τους διατηρήσει υπό κράτηση μετά την αθώωσή τους είναι απαράδεκτη και αποτελεί σκόπιμη κίνηση προκειμένου να τους εκθέσει σε περαιτέρω απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.  Από τη μία φυλακή στην άλλη, οι 9 επιζώντες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος και η ελευθερία τους δέχεται βίαιες επιθέσεις.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους! Είναι, επίσης, αναγκαία η κινητοποίησή και η υποστήριξή όλων μας, για να καταγγελθεί η παρούσα κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να απελευθερωθούν οι 9 της Πύλου, και μέχρι το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, που οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους στον θάνατο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βάλουμε ένα τέλος στη συστηματική συνοριακή βία.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση απελευθέρωση των 9 της Πύλου και την κατάλληλη μεταχείριση και υποστήριξή τους, ως επιζώντες του τραγικού ναυαγίου.
  • Ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα πραγματικά αίτια του «ναυαγίου της Πύλου» και τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος.
  • Άμεσο τερματισμό της ποινικοποίησης της μετανάστευσης και της φυλάκισης των μετακινούμενων ατόμων.
  • Άμεσο τερματισμό της συστηματικής και θανατηφόρας συνοριακής βίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καμπάνια #FreePylos9

Leave a Reply