Το κρατικό έγκλημα της Πύλου να μην ξεχαστεί

Έχουν περάσει 15 μήνες από το κρατικό έγκλημα της Πύλου, όπου περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες των αρχών να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα και να κατηγορήσουν 9 από τους επιζώντες για το ναυάγιο, αυτό δε συνέβη, με αποτέλεσμα την απαλλαγή των ‘Pylos 9’ από όλες τις κατηγορίες.

Ωστόσο, το ελληνικό λιμενικό, με την ασυλία που απολαμβάνει και την οικονομικο-πολιτική υποστήριξη και της Ευρώπης, συνεχίζει να δολοφονεί μετανάστες στα σύνορα. Τα περιστατικά επαναπροωθήσεων συνεχίζουν, ενώ πλέον συχνά είναι τα περιστατικά πυροβολισμών προς τις βάρκες των μεταναστών με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα.

Δέκα ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας από το ελληνικό γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, και 3 μήνες μετά τις αρχικές του κλήσεις, οι υπεύθυνοι για την καθυστερημένη και αναποτελεσματική διαχείριση του περιστατικού εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης του αλιευτικού, αλλά και τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού σκάφους ΠΠΛΣ 920, υπεύθυνο για τη βύθιση του Adriana, καταθέτουν ενώπιον του ΣτΠ.

Η διαδικασία, ωστόσο αφορά διοικητικές παραλείψεις και προβλέπει μόνο πειθαρχικές ποινές εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Η ποινική διαδικασία από την εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών, μετά και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τουλάχιστον 55 από τους επιζώντες, παραμένει ανοιχτή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την ημερομηνία ολοκλήρωσής της.

Την ίδια ώρα, επιζώντες και βασικοί μάρτυρες των γεγονότων της βύθισης του Adriana, απειλούνται με απέλαση αφού το ελληνικό κράτος αρνείται να τους χορηγήσει διεθνή προστασία, όπως προβλέπεται με βάση τους κινδύνους που παραμονεύουν σε περίπτωση επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και ως θύματα του τραγικού ναυαγίου.

Απαιτούμε

  • Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών πίσω από το «ναυάγιο της Πύλου» και την ποινική δίωξη των πραγματικά υπευθύνων.
  • Την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των επιζώντων και την αναγνώρισή της προβλεπόμενης διεθνούς προστασίας.
  • Άμεσο τερματισμό της ποινικοποίησης της μετανάστευσης και της φυλάκισης των μετακινούμενων ατόμων.
  • Άμεσο τερματισμό της συστηματικής και θανατηφόρας συνοριακής βίας.

#FreePylos9
18 Σεπτεμβρίου 2024

Leave a Reply