Συνέντευξη Τύπου της υπεράσπισης των εννέα επιζώντων από το ναυάγιο της Πύλου

*Αναδημοσίευση από OmniaTV

Η ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα επιζώντων ναυαγών της Πύλου καλεί σε Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 3ος όροφος).

Η δίκη των εννέα Αιγυπτίων επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου έχει οριστεί για τις 21 Μαΐου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας. 

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν, με ανεπαρκή στοιχεία, ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το ναυάγιο. Κάποιοι εξ αυτών οδηγήθηκαν στις λιμενικές αρχές, κατευθείαν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν. Η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη έκλεισε οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να εξεταστούν διεξοδικά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου. Όλα τα σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης προς την κατεύθυνση αυτή απορρίφθηκαν

Η υπόθεση, έτσι, ακολούθησε ως τώρα την πεπατημένη της συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, με μια fast track διαδικασία.

Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 14 Ιουνίου 2023 μέχρι τώρα – τόσο από τους ίδιους τους επιζώντες που περιγράφουν σαφώς τη ρυμούλκηση και την εξ’ αυτής ανατροπή του αλιευτικού, όσο και από διεθνείς δημοσιογραφικές έρευνες – καταδεικνύουν ως υπεύθυνο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τον Frontex, καθώς και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν και παρακολουθούσαν την κατάσταση κινδύνου του πλοίου για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης όπως επέβαλαν οι συνθήκες. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν ξεκίνησαν μια επιχείρηση παράνομης απομάκρυνσης  κατά τη συνήθη πρακτική τους.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ποινικοποίησης μεταναστών, φερόμενων ως «διακινητών», απειλούνται με πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις σε περίπτωση καταδίκης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν οι δικηγόροι υπεράσπισης: Βίκυ ΑγγελίδουΑλέξης ΓεωργούληςΈφη ΔούσηΧρυσάνθη ΚαούνηΕυγενία ΚουνιάκηΝατάσα ΝταϊλιάνηΣπύρος ΠανταζήςΔημήτρης Χούλης.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών).

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από το OmniaTV.

Leave a Reply