8 από τους 9 της Πύλου είναι επιτέλους ελεύθεροι.
Και ο αγώνας συνεχίζεται, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της Πύλου.
Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 έγινε η δίκη των 9 ποινικοποιημένων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου και η απόφαση υπήρξε αθωωτική. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας έκρινε ότι το Ελληνικό κράτος δεν είχε δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη κατά των 9 της Πύλου για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” και “πρόκληση ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι”, καθώς τα γεγονότα που οδήγησαν στο ναυάγιο της Adriana συνέβησαν σε διεθνή ύδατα. Το δικαστήριο απέσυρε επίσης τις κατηγορίες εναντίον τους και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες της “διακίνησης” και της “παράνομης εισόδου σε εθνικό έδαφος”, αφού αναγνώρισε ότι οι επιβάτες του Adriana δεν εισήλθαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος, ούτε είχαν ποτέ την πρόθεση να το κάνουν.
Η ετυμηγορία υπέρ των κατηγορουμένων ήταν εντελώς ξαφνική, καθώς έχουμε δει το ποινικό νομικό σύστημα να αποτυγχάνει συστηματικά να λαμβάνει δίκαιες και εύλογες αποφάσεις σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται άνθρωποι εν κινήσει. Πράγματι, οι άνθρωποι που ποινικοποιούνται για τη διέλευση των συνόρων και τη συνδρομή άλλων σε αυτό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στις ελληνικές φυλακές και καταδικάζονται να εκτίουν τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης.
Η απόφαση στην υπόθεση της Πύλου 9 αποτελεί θετική εξέλιξη σε αυτό το νομικό και πολιτικό πλαίσιο. Ωστόσο, δείχνει επίσης ότι οι 9 δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν συλληφθεί, ούτε να κρατηθούν προφυλακισμένοι για 11 μήνες.
Ακόμα και μετά την καθυστερημένη αθώωσή τους, τα βάσανα των 9 συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά προερχόμενα από την ελληνική αστυνομία, η οποία διέταξε εκδικητικά τη διοικητική τους κράτηση, καθώς οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι 9 μπορούσαν να διαφύγουν από τη χώρα περιμένοντας τις αποφάσεις των αιτήσεων ασύλου τους.
Η ομάδα υπεράσπισης που εκπροσωπεί τους 9 προχώρησε στην υποβολή ενστάσεων κατά της αυθαίρετης αυτής κράτησης. Οι ενστάσεις έγιναν δεκτές, αλλά μόνο για 8 από τους 9 επιζώντες, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο επιζών που εξακολουθεί να κρατείται είναι ένας 20χρονος άνδρας του οποίου η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές, ενώ κρατούνταν προφυλακισμένος. Έχει μεταφερθεί στο διαβόητο προαναχωρησιακό κέντρο της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, όπου κρατείται και απειλείται με απέλαση στην Αίγυπτο. Επομένως, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την άμεση απελευθέρωσή του και την πρέπουσα αντιμετώπιση του ως επιζών ενός θανατηφόρου ναυαγίου. Κανείς δεν είναι ελεύθερος μέχρι να είναι όλοι ελεύθεροι!
Η περίπτωση της Πύλου 9 καταδεικνύει πώς το θανατηφόρο, βίαιο και βασανιστικό σύστημα των συνόρων λειτουργεί για να συντρίψει και να εξαλείψει τις ζωές των ανθρώπων. Ακόμα και όταν κάποιος κηρύσσεται επίσημα “αθώος” και “ελεύθερος”, ως άτομο σε κίνηση, αυτό δεν ισχύει σχεδόν ποτέ. Η βία στα σύνορα δεν τελειώνει με τη διέλευση των συνόρων αλλά επεκτείνεται και πέρα από αυτά.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να αποδοθούν οι ευθύνες στους πρραγματικούς ενόχους αυτού του εγκλήματος.
Μέχρι στιγμής, 53 από τους επιζώντες του θανατηφόρου ναυαγίου έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά, αναφέροντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν επενέβησαν άμεσα και δεν οργάνωσαν εγκαίρως και επαρκώς επιχείρηση διάσωσης, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου “Adriana”, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του. Οι καταγγέλλοντες ζητούν την άμεση, διεξοδική και αξιόπιστη έρευνα και την απόδοση ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών αρχών.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους επιζώντες και απαιτούμε δικαιοσύνη για τα περισσότερα από εξακόσια θύματα αυτού του κρατικού εγκλήματος. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της συστηματικής θανατηφόρας βίας στα σύνορα και την ελευθερία μετακίνησης για όλους/ες/α.