Πειθαρχική έρευνα σε 10 λιμενικούς για το ναυάγιο της Πύλου

Καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για τις ενέργειες της ακτοφυλακής στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη.

*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Αξιωματικοί της ελληνικής ακτοφυλακής θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου, ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές στο Reuters.

Περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της ακτοφυλακής και του καπετάνιου του σκάφους του Λιμενικού που παρακολουθούσε το υπερπλήρες πλοίο πριν βυθιστεί, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα.

Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη – ο οποίος έχει την εξουσία να ερευνά τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας σε πειθαρχικό επίπεδο και εξετάζει εάν ενέργειες ή παραλείψεις του λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Η αιτία του ναυαγίου εξακολουθεί να αμφισβητείται. Οι επιζώντες λένε ότι η ακτοφυλακή προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Η ακτοφυλακή είπε ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια και αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετανάστευση, προσθέτει.

Στο ναυάγιο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες. Με βάση τις μαρτυρίες επιζώντων στο μοιραίο πλοίο επέβαιαν έως και 700 άτομα. Περίπου 104 επιζώντες διασώθηκαν, αλλά μόνο 82 πτώματα ανασύρθηκαν. Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει και οι συγγενείς περιμένουν ακόμα νέα για αγαπημένα πρόσωπα, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το εάν σχεδιάστηκε σωστά μια επιχείρηση διάσωσης, ανέφεραν οι πηγές.

Άλλα ερωτήματα θα εξετάσουν εάν το σκάφος που έφτασε στη σκηνή για να σκιάσει το πλοίο των μεταναστών ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και εάν, και εάν ναι γιατί, υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, με την υψηλότερη ποινή να είναι η αποβολή από την υπηρεσία.

Ένα ναυτικό δικαστήριο άνοιξε χωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καταλήγει το ρεπορτάζ του Reuters.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την τραγωδία και πριν από μόλις μερικές ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι και οι εννέα από τους συλληφθέντες επιζώντες που είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές.

Leave a Reply