Πρώτη δημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2024
Κάθε φυλακισμένος που αθωώθηκε, δικαιούται μια ελάχιστη χρηματική αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή του. Οι δικαστές στην Καλαμάτα έκριναν ότι οι Εννέα της Πύλου δεν τη δικαιούνται
Σε ένα νομικό τέχνασμα βασισμένο σε ψευδή ισχυρισμό κατέφυγε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας προκειμένου να απορρίψει, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, την αίτηση αποζημίωσης των Εννέα της Πύλου για την άδικη προφυλάκισή τους επί 11 μήνες.
Το δικαστήριο αποφάσισε με βάση το άρθρο 535 παρ. 1γ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο αναφέρει ότι:
1. Έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το Δημόσιο αποζημίωση:
[…]
γ) οι καταδικασθέντες και κρατηθέντες, που αθωώθηκαν με δικαστική απόφαση ύστερα από επανάληψη της διαδικασίας. Επίσης αποζημίωση δικαιούνται όσα από τα παραπάνω πρόσωπα τιμωρήθηκαν μετέπειτα με ποινή μικρότερης διάρκειας από αυτή που εξέτισαν αρχικά. Αποζημίωση δικαιούνται και οι κρατηθέντες, για τους οποίους στη συνέχεια έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη ή κηρύχθηκε απαράδεκτη με αμετάκλητη απόφαση ή βούλευμα, εφόσον οι λόγοι της οριστικής παύσης ή του απαραδέκτου της ποινικής δίωξης ήταν πρόδηλο ότι συνέτρεχαν κατά τον χρόνο έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης ή του παραπεμπτικού βουλεύματος ή η ποινική δίωξη θεωρήθηκε σαν να μη έγινε κατ’ άρθρο 77.
Με μια «πιρουέτα» που παραβιάζει όχι μόνο το πνεύμα του νόμου συνολικά (καθώς είναι σαφές ότι ο σκοπός του νομοθέτη είναι η απόδοση μιας ελάχιστης αποζημίωσης για την αντικειμενικά τεράστια βλάβη που υφίσταται ένας άνθρωπος που μπαίνει στη φυλακή άδικα) αλλά και την κοινή λογική, το δικαστήριο έκρινε ότι οι λόγοι για τους οποίους η ποινική δίωξη κατά των Εννέα της Πύλου κρίθηκε απαράδεκτη, δεν ήταν «πρόδηλο ότι συνέτρεχαν κατά τον χρόνο» που αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.
Αυτό αποτελεί, αντικειμενικά, έναν ψευδή ισχυρισμό.
Η δίωξη κατά των Εννέα κρίθηκε απαράδεκτη από το δικαστήριο, καθώς το ψαράδικο με τους περίπου 750 ανθρώπους ανατράπηκε και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα. Η πορεία του σκάφους και το σημείο της βύθισής του ήταν γνωστά από την πρώτη στιγμή στις δικαστικές αρχές, από τις ανακοινώσεις του ίδιου του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Frontex.
Με λίγα λόγια, στο δικαστήριο που αθώωσε τους Εννέα, δεν παρουσιάστηκαν κάποια νέα στοιχεία που «δεν ήταν πρόδηλο ότι συνέτρεχαν» πριν, αλλά ακριβώς τα ίδια που η υπεράσπιση είχε υποβάλει από την πρώτη στιγμή προς τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές που τους είχαν προφυλακίσει.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια συνολικά ακραία σκανδαλώδη διαχείριση της υπόθεσης του Ναυαγίου της Πύλου από το ελληνικό κράτος.
Από την ίδια την πρόκληση του ναυαγίου – διά της άρνησης παροχής βοήθειας – ως την προσπάθεια συγκάλυψης με το να κατηγορούνται τα θύματα, από την εξαφάνιση στοιχείων μέχρι τους άταφους νεκρούς, το Άγος της Πύλου συνεχίζεται.