Τα τηλέφωνα που είχαν παραμείνει στο σκάφος διάσωσης παραδόθηκαν πρόσφατα στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς – Το σενάριο ρυμούλκησης του δουλεμπορικού, το προβληματικό σύστημα καταγραφής του σκάφους του Λιμενικού και τα νέα δεδομένα στην τραγωδία με τους 600 αγνοουμένους
Το οπτικό υλικό που περιέχουν 20 «χαμένα» κινητά διασωθέντων από το μοιραίο δουλεμπορικό αποτελεί – όπως παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – πιθανόν την τελευταία ελπίδα για να διαπιστωθεί τι τελικά συνέβη στην πρωτοφανή τραγωδία με τους 600 περίπου αγνοουμένους πριν από ενάμιση μήνα ανοιχτά της Πύλου που έχει κινήσει το ενδιαφέρον της Frontex, ξένων φορέων αλλά και ΜΜΕ.
Τα κινητά αυτά που είχαν κρατηθεί από λιμενικούς μετά την επιχείρηση υποβοήθησης των ναυαγών κι είχαν παραμείνει στο σκάφος διάσωσης παραδόθηκαν στις αρχές Ιούλιου σε λιμενικούς στα… Κύθηρα και προ μερικών ημερών στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς.
Κύριο ζητούμενο είναι να προσδιορισθεί από βίντεο που μπορεί να περιέχουν αν την ώρα της δραματικής ανατροπής του σαπιοκάραβου από τη Λιβύη που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες υπήρχε προσπάθεια ρυμούλκησής του από πλοίο του Λιμενικού Σώματος. Οπως δηλαδή υποστηρίζουν ορισμένοι επιβάτες του δουλεμπορικού, αλλά αρνείται το προσωπικό της ακτοφυλακής.
Προσπάθεια ρυμούλκησης
Το μυστήριο διευρύνεται ύστερα από έγγραφα που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Λιμενικού ότι το ισραηλινό σύστημα καταγραφής από τις κάμερες του εν λόγω περιπολικού πλοίου του Λιμενικού δεν λειτουργούσε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Επιπλέον δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν και δεδομένα από τηλεφωνικές επικοινωνίες των στελεχών του Λιμενικού τις κρίσιμες ώρες. Κι αυτό ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι καταθέσεις στο Ναυτοδικείο Πειραιά των μελών του πληρώματος του εν λόγω πλοίου της Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με ορισμένες αρχικές πληροφορίες όλοι θα αρνηθούν ότι υπήρχε προσπάθεια ρυμούλκησης του δουλεμπορικού τις κρίσιμες ώρες της ανατροπής και ότι υπήρχε απλώς εποπτεία του από απόσταση 80 μέτρων.
Το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Διώξεις για διακίνηση λαθρομεταναστών ασκήθηκε εναντίον εννέα από τους επιζήσαντες του ναυαγίου.
Σύμφωνα λοιπόν με 6-7 συμπληρωματικές καταθέσεις από τους διασωθέντες – κι ενώ αρχικά δεν είχαν αναφέρει οτιδήποτε σχετικό – η δραματική ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού σκάφους υπήρξε στην προσπάθεια προσέγγισης και απόπειρας ρυμούλκησης από το περιπολικό ΛΣ-920 που παρακολουθούσε την πορεία του δουλεμπορικού. Οι λιμενικοί αρνούνται αυτές τις αναφορές, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα είχε οποιοδήποτε νόημα και δεν ήταν εφικτό λόγω της σχετικά μικρής ισχύος της μηχανής του σκάφους τους, καθώς και ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο γιατί ελλόχευε ο κίνδυνος η ανατροπή του δουλεμπορικού να παράσερνε στον βυθό και το σκάφος το Λιμενικού.
Οπτικό υλικό
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση αυτής της πτυχής, αφού οι λιμενικοί επικαλούνται πολύμηνη βλάβη (λόγω κατασκευαστικού λάθους αλλά και προβληματικής συντήρησης) στο σύστημα καταγραφής των καμερών του περιπολικού σκάφους που θα μπορούσε να αποτυπώσει πού ακριβώς ήταν όταν συνέβη η βύθιση του δουλεμπορικού.
Ο πλοίαρχος του σκάφους του Λιμενικού παρουσίασε στην πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας μερικά βίντεο που έδειχναν το δουλεμπορικό να κλυδωνίζεται λίγες ώρες προ της βύθισής του. Ομως αυτό το οπτικό υλικό φέρεται να έχει συγκεντρωθεί από το κινητό του πλοίαρχου που βιντεοσκοπούσε την εικόνα που του έδιναν στις οθόνες του, οι κάμερες του περιπολικού σκάφους, χωρίς όμως να μαγνητοσκοπούν λόγω του προαναφερόμενου τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο πλοίαρχος λόγω άλλων ενασχολήσεων δεν βιντεοσκοπούσε τις οθόνες του πλοίου, όταν έγινε η ανατροπή του δουλεμπορικού.
Ετσι λοιπόν οι ερευνητές της τραγικής υπόθεσης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στα 20 κινητά που βρέθηκαν σε επιζώντες (ίσως και ορισμένα στις τσέπες ατόμων που πνίγηκαν) μετά την ανάσυρσή τους και τα οποία είχαν παραμείνει… ξεχασμένα σε τσάντα στο σκάφος του Λιμενικού. Τα κινητά αυτά παραδόθηκαν στο λιμενικό τμήμα Κυθήρων (περίπου 25 ημέρες μετά το ναυάγιο) όπου είχε καταπλεύσει το προαναφερόμενο σκάφος στο πλαίσιο άλλης περιπολίας του. Ετσι, ερευνάται αν τα κινητά αυτά των αλλοδαπών ναυαγών μπορεί να περιέχουν αποκαλυπτικά βίντεο απ’ όσα συνέβαιναν κυρίως πριν από την ανατροπή και τη βύθιση του αλιευτικού.