Απαλλάχθηκαν πανηγυρικά από τη Δικαιοσύνη οι Αιγύπτιοι διασωθέντες στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου, αλλά εντελώς αυθαίρετα και εκδικητικά η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε τη διοικητική κράτησή τους. ● Προσφυγή κατά της απόφασης θα καταθέσουν οι δικηγόροι τους ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.
Διοικητικά κρατούμενοι βρίσκονται οι εννέα Αιγύπτιοι επιζήσαντες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πανηγυρική δικαίωσή τους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας.
Οι επιζήσαντες βρίσκονται έγκλειστοι ήδη έντεκα ολόκληρους μήνες – άδικα αφού το δικαστήριο τους έκρινε αθώους και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν δηλώνοντας αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεσή τους. Αντί να αφεθούν ελεύθεροι, όπως είναι οι υπόλοιποι 95 επιζήσαντες του ναυαγίου, παραμένουν υπό κράτηση ως «επικίνδυνοι φυγής» από τη χώρα.
Οι οχτώ από τους εννέα Αιγύπτιους που βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Ναυπλίου κρατούνται από προχθές στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής, ενώ ο ένατος, ο οποίος ήταν προφυλακιστέος στις φυλακές νέων Αυλώνας, έχει μεταφερθεί ήδη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης του Ταύρου στην Πέτρου Ράλλη. Μια εμφανώς αυθαίρετη και εκδικητική απόφαση, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των εννέα ναυαγών, οι οποίοι στερούνται την ελευθερία τους.
Οι εννέα έχουν καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου ήδη από τον Μάρτιο και θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υποδοχής. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται διοικητικά κρατούμενοι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση ασύλου τους, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Στην απόφαση της διοικητικής κράτησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας (την οποία δημοσίευσε το omniatv) γίνεται σαφές πως η απόφαση είναι αυθαίρετη: ως αιτιολογία για τη διοικητική κράτησή τους οι αστυνομικοί προτάσσουν πως υπάρχει «υποψία διαφυγής» λόγω «έλλειψης σταθερού καταλύματος», κάτι που ωστόσο δεν ευσταθεί αφού οι εννέα συνήγοροί τους είχαν δηλώσει εγγράφως διευθύνσεις φιλοξενίας τους, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι δικηγόροι στην «Εφ.Συν.», μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, οι αστυνομικές αρχές του Ναυπλίου κωλυσιεργούσαν αναφορικά με τις διαδικασίες για την αποφυλάκιση των εννέα και απαντούσαν με προφάσεις στις επισημάνσεις των δικηγόρων πως θα έπρεπε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.
Ερωτήματα αναδύονται ακόμα από το γεγονός πως στην προχειρογραμμένη απόφαση διοικητικής κράτησης αναφέρεται λανθασμένα σε «εξαγορά ποινής» των άδικα κατηγορουμένων ναυαγών, αν και ουδέποτε εξαγόρασαν την ποινή τους, μιας και η δίωξή τους κρίθηκε απαράδεκτη από το δικαστήριο που τους απάλλαξε συλλήβδην από όλες τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί. Οι συνήγοροι των εννέα αναμένεται να καταθέσουν αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης και να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.
Η διοικητική κράτηση αποτελεί συνήθη αυθαίρετη πρακτική από την αστυνομία με πρόσφυγες να τίθενται σε καθεστώς παράνομης κράτησης στα ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας, θεωρώντας όλους τους νεοεισερχόμενους ως κρατούμενους προς απέλαση. Εδώ η αυθαιρεσία είναι εξόφθαλμη, αφού οι εννέα εξ αρχής είχαν καταστεί αποδιοπομπαίοι τράγοι και κατηγορηθεί ως διακινητές και υπαίτιοι του μεγαλύτερου ναυαγίου που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι βαρύτατες ευθύνες του ελληνικού Λιμενικού.
«Προφανώς, η απόφαση του δικαστηρίου δεν προσφέρεται για την εκφορά υστερικών ρατσιστικών κραυγών από το τρίδυμο των Μητσοτάκη, Καιρίδη και Χρυσοχοΐδη ως συνοροφυλάκων της Ε.Ε., με τις δολοφονικές καταδιώξεις του Λιμενικού, τις επαναπροωθήσεις, την ποινικοποίηση της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης» σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της.
«Απαιτούμε να απελευθερωθούν αμέσως οι αθωωθέντες εννέα πρόσφυγες, να τους δοθεί άσυλο και αξιοπρεπής διαβίωση» συμπληρώνει και καλεί σε συλλαλητήριο στις 14 Ιουνίου στην επέτειο ενός χρόνου από το ναυάγιο (Προπύλαια, 7 μ.μ.).