Εντεκα μήνες στη φυλακή χωρίς αποδείξεις

Εννέα συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου την εκκωφαντική απουσία τεκμηρίων από το κατηγορητήριο. ● Η καταδίκη τους θα είναι «σωσίβιο» για τις ευθύνες του ελληνικού κράτους και την εγκληματική αμέλεια του Λιμενικού.

*Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Έυα Παπαδοπούλου

Την ώρα που εκκρεμεί στο Ναυτοδικείο Πειραιά η δικαστική διερεύνηση για τις ευθύνες του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο στις 14 Ιουνίου 2023, εννέα επιζώντες δικάζονται την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας με τις βαριές κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου, της διακίνησης ανθρώπων, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράνομης εισόδου, κατηγορίες που επισύρουν εξοντωτικές ποινές.

Εννέα συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στην κατάμεστη αίθουσα του τρίτου ορόφου της ΕΣΗΕΑ, όπου υπερτερούσαν οι δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ξένων μέσων και απουσίαζαν οι κάμερες ελληνικών τηλεοπτικών δικτύων, την εκκωφαντικ

απουσία τεκμηρίων στις οποίες βασίζεται το κατηγορητήριο, τη βιασύνη με την οποία συντάχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, τις πλημμέλειες της προδικασίας και την απουσία δικονομικών εχέγγυων, που είχαν αποτέλεσμα την άρον άρον προφυλάκιση των εννέα επιζώντων πριν από έντεκα μήνες.

«Το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να απεκδυθεί των ευθυνών του και διάλεξε στον σωρό εννιά ανθρώπους που ποινικοποίησε με μηδενικά στοιχεία και τους έστειλε στη φυλακή προφυλακισμένους για σχεδόν έναν χρόνο τώρα με πολύ βαριές κατηγορίες» επισήμανε ο Δημήτρης Χούλης από τη Human Rights Legal Project.

Oι συνήγοροι υπογράμμισαν ότι οι κατηγορίες βασίζονται αποκλειστικά σε καταθέσεις άλλων εννέα επιζώντων, οι οποίες ελήφθησαν με τη μεσολάβηση μη πιστοποιημένων διερμηνέων, κάποιοι μάλιστα μιλούσαν άλλη γλώσσα από αυτήν των επιζώντων.

Σημείωσαν ότι δεν αποτυπώνονται οι κατηγορούμενοι σε κανένα οπτικό υλικό πάνω στο πλοίο, ότι υπήρξε πλήρης άρνηση των Αρχών να χρησιμοποιηθούν στη δικογραφία τα στοιχεία που εισέφεραν η έρευνα της υπεράσπισης ή η εξαντλητική δημοσιογραφική έρευνα διεθνών μέσων ενημέρωσης και ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα να καταθέσουν οι υπόλοιποι δεκάδες επιζώντες-αυτόπτες μάρτυρες του ναυαγίου.

Αντιθέτως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, που το καταλογίζει επίσης τo πόρισμα του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, ότι το Λιμενικό δεν έκανε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά μόνο όταν αναποδογύρισε η βάρκα, όταν ήταν δηλαδή πολύ αργά, καθυστερώντας επί 15 και πλέον ώρες να προχωρήσει σε διάσωση, αντιθέτως ενεργώντας με τρόπο που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το αλιευτικό των προσφύγων.

Καταστολή αντί διάσωσης

Το Λιμενικό έστειλε περιπολικό σκάφος με ειδικές δυνάμεις καταστολής πλησίον του αλιευτικού και όχι διασωστικό σκάφος με επαρκή και κατάλληλα μέσα διάσωσης, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδων επιζώντων, έκανε απόπειρα ρυμούλκησης του αλιευτικού, προκαλώντας τη βύθισή του.

Από αριστερά: Β. Αγγελίδου. Δ. Χούλης, Ε. Δούση, Χρ. Καούνη, Α. Γεωργούλης, Ε. Κουνιάκη, Δ. Αγγελίδης

«Μετά το αναποδογύρισμα του σκάφους που προκλήθηκε από τη ρυμούλκηση του Λιμενικού, το Λιμενικό έφυγε μακριά από το ναυάγιο κι έμεινε εκεί μακριά από μισή ώρα ώς δύο ώρες, να ακούει τους ανθρώπους να ουρλιάζουν και να τους βλέπει να πνίγονται, χωρίς να κάνει τίποτα. Δικάζουμε εννέα ανθρώπους που επιβίωσαν χωρίς να ξέρουν κολύμπι, χωρίς σωσίβια, από βέβαιο θάνατο, απλώς επειδή βρήκαμε άλλους εννιά επιζώντες να τους κατηγορήσουν», σημείωσε ο κ. Χούλης.

«Ηταν προμελετημένο»

«Δεν ήταν ατύχημα, αλλά προμελετημένο, οργανωμένο και συνειδητό κρατικό έγκλημα. Μπήκαν στη διαδικασία να τους ρυμουλκήσουν με σκοπό να τους απομακρύνουν παράνομα από την ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης διότι ήταν περίσσιοι άνθρωποι που δεν έπρεπε να φτάσουν σώοι σε ελληνική ακτή», σημείωσε η Βίκυ Αγγελίδου από την οργάνωση Legal Center Lesvos.

«Εκφράζουμε έντονη δυσπιστία σε σχέση με το πώς αξιολογήθηκε όλο το αποδεικτικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αυτό που εισέφερε η υπεράσπιση κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, αλλά και αυτό που είναι δημοσιευμένο και διαθέσιμο στις Αρχές, όχι μόνο από τον Τύπο αλλά και από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές», σημείωσε η δικηγόρος Εφη Δούση.

Επισήμανε την άρνηση των δικαστικών αρχών να γίνει άρση του απορρήτου των κατασχεμένων κινητών τηλεφώνων επιζώντων που βρέθηκαν ξεχασμένα σε σακούλα για εβδομάδες μετά το ναυάγιο. «Είναι αβάσταχτη εικόνα να καταδικάζεις άνθρωπο για πράξεις που όχι μόνο δεν έχει κάνει αλλά που με τις δικές σου πράξεις έχεις βάψει τα χέρια σου με αίμα», υπογράμμισε.

«Βρίσκονται στη φυλακή και κατηγορούμενοι μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να συγκαλυφθεί η ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού για το μεγάλο ναυάγιο που προκάλεσε. Η δίκη δεν αφορά μόνο αυτούς, μας αφορά όλους, το πώς δεχόμαστε να δικάζει η ελληνική Δικαιοσύνη» σημείωσε η δικηγόρος Χρυσάνθη Καούνη.

Nα λάμψει η αλήθεια

Ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης επισήμανε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτίουν εξοντωτικές ποινές στις ελληνικές φυλακές με καταδίκες για διακίνηση, βασισμένες σε διάτρητα κατηγορητήρια. «Η υπόθεση της Πύλου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχτεί το φαινόμενο της ακραίας ποινικοποίησης όσων ζητούν άσυλο, να λάμψει η αλήθεια σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθεί εδώ και χρόνια το ελληνικό Λιμενικό, να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», είπε.

«Είναι μια πολιτική δίκη γιατί πολιτική είναι η συνοριακή πολιτική» σημείωσε η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη. Και είπε ότι η υπεράσπιση στηρίζει τις κινητοποιήσεις υπέρ των εννέα και υπέρ των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων, και ότι η δίκη πρέπει να στηριχτεί στις κρίσιμες δικάσιμους από τον κόσμο και τους παρατηρητές.

Για «ισχυρή και κραταιά νομολογία περί αναρμοδιότητας» των ελληνικών δικαστηρίων έκανε λόγο ο δικηγόρος Σπύρος Πανταζής, καθώς το ναυάγιο προκλήθηκε σε διεθνή ύδατα, αν και στην ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης, η οποία ασφαλώς βαρύνει τις ελληνικές αρχές. «Συναντήσαμε δικαστικό τείχος, με όλα τα αιτήματα τα οποία προβάλλουμε να έχουν απορριφθεί. Ηρθε η ώρα αυτό το τείχος να διαρραγεί», υπογράμμισε.

Τέλος, η Νατάσσα Νταϊλιάνη από το Legal Center Lesvos ζήτησε δίκαιη δίκη με βάση τα στοιχεία και όχι με βάση πολιτικές σκοπιμότητες. «Μας έχει συνηθίσει το πολιτικό σύστημα να ζούμε και να σκεφτόμαστε μηχανικά, αντανακλαστικά και αυτοματοποιημένα και να αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους χωρίς μεγάλη βάσανο. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην κλείνουμε μάτια και αυτιά στη συγκάλυψη, τον αποπροσανατολισμό, τον ακραίο κυνισμό που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε.

Η συνέντευξη Τύπου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Αγγελίδης, μεταδόθηκε διαδικτυακά από το Omnia TV, στο κανάλι του οποίου στο youtube βρίσκεται το βίντεο της εκδήλωσης. Το Omnia TV θα μεταδίδει διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις μέσα από το δικαστήριο την Τρίτη.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Κινητοποίηση αλληλεγγύης διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, στις 6 μ.μ., ενόψει της δίκης την επομένη, ενώ την Τρίτη καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας στις 9 το πρωί. Για την Καλαμάτα η οργάνωση διαθέτει πούλμαν με αναχώρηση στις 5 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Leave a Reply