Οργανώσεις δικαιωμάτων εκφράζουν τη λύπη τους για την «έλλειψη προόδου» στις έρευνες, κάνοντας λόγο για «ενέργειες και παραλείψεις» του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα
*αναδημοσίευση από Καθημερινή
Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, στο οποίο γίνεται λόγος για «έλλειψη προόδου στην έρευνα των ελληνικών αρχών», απαντούν πηγές από το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για «ένα από τα χειρότερα ναυάγια στη Μεσόγειο», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες για «ενέργειες και παραλείψεις» του Λιμενικού Σώματος.
Οπως επισημαίνεται, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία εκφράζουν ανησυχίες «για τις προοπτικές απόδοσης ευθυνών», λόγω του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας.
«Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της αποποίησης ευθυνών των ελληνικών αρχών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, συνεργάτης του γραφείου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου.
«Η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα.
Οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι, παρά το γεγονός πως οι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία παιδιών στο πλοίο και είχαν ενημερωθεί ότι αρκετοί επιβάτες ήταν «βαριά άρρωστοι», μαρτυρίες επιζώντων έδειξαν ότι το ελληνικό Λιμενικό δεν έκανε τίποτα μέχρι που ήταν πια πολύ αργά.
Τι απαντά το Λιμενικό
«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είναι υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρούν ολόκληρο το 24ωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό, αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν πηγές του Λιμενικού, απαντώντας στο δημοσίευμα.
Οπως αναφέρουν, «οι ενέργειες είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα και τη Διεθνή Σύμβαση για την Ερευνα και Διάσωση στη Θάλασσα». Προσθέτουν ακόμα ότι «το ανθρωπιστικό έργο του Λιμενικού είναι αδιαμφισβήτητο και ακριβώς γι’ αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς, διαχρονικά».
Αναφορικά με ισχυρισμούς για φερόμενες παράνομες πράξεις, πηγές του Λιμενικού σημειώνουν ότι «οι επιχειρησιακές πρακτικές των ελληνικών Αρχών δεν περιλαμβάνουν τέτοιες μεθόδους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές και λοιπούς συναρμόδιους φορείς, υφίστανται σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου, όπου απαιτείται».
«Σημειώνεται ότι από το έτος 2015 έως το 2023 σε 6.125 περιστατικά έχουν διασωθεί 249.284 υπήκοοι τρίτων χωρών που κινδύνευαν στο θαλάσσιο πεδίο από το Λιμενικό Σώμα», υπογραμμίζεται στην απάντηση.
Με πληροφορίες από Guardian
Απάντηση