Ορίστηκε η Δίκη των 9 Κατηγορούμενων από το Ναυάγιο της Πύλου

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας η δίκη των 9 κατηγορούμενων (των “Pylos9”), από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους “Adriana”, που συνέβη στις 14 Ιουνίου του 2023, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Εννέα από τους επιζώντες του ναυαγίου έχουν συλληφθεί και διώκονται άδικα, αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη είσοδο και διευκόλυνση παράνομης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και πρόκληση του ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η ανακρίτρια Καλαμάτας έκλεισε τη δικογραφία, απορρίπτοντας τα ενστάσεις ακυρότητας καθώς και το αίτημα για περαιτέρω και διεξοδικότερη έρευνα, που υπέβαλε η νομική ομάδα που υποστηρίζει τους εννέα κατηγορούμενους, τα οποία θα επέτρεπαν να αποκαλυφθούν τα πραγματικά γεγονότα πίσω από το ναυάγιο της Πύλου.

Εκτενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης[1], έχουν αποδείξει τις ανακολουθίες και τις ανεπάρκειες των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών. Πληθώρα στοιχείων δείχνουν, ότι η καθυστέρηση παροχής βοήθειας στους επιβαίνοντες του αλιευτικού Adriana που βρίσκονταν σε κίνδυνο[2], και η τελική επιχείρηση του σκάφους ΠΠΛΣ-920 του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για την πρόσδεση και ρυμούλκηση του σκάφους, που αρχικά είχε απορριφθεί ως γεγονός από το λιμενικό, συνέβαλαν τα μέγιστα στη βύθιση του Adriana[3]. Σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν και για την εγκυρότητα ορισμένων από τις μαρτυρίες που πήραν οι αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού σώματος από τους επιζώντες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την ποινικοποίηση των Pylos9[4]. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές, εμφανίζονται απρόθυμες να διεξάγουν μια ουσιαστική έρευνα[5], ενώ βίντεο που ελήφθησαν από το PL-920 ή πολλούς από τους επιβάτες, που θα μπορούσαν να δίνουν μια εικόνα των τελευταίων στιγμών πριν το ναυάγιο, δεν έχουν συλλεχθεί, έχουν ξεχαστεί ή έχουν απορριφθεί ως αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση[6].

Παρά τα παραπάνω, οι “Pylos 9” βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Απαιτούμε:

●  Την άμεση απαλλαγή των 9 επιζώντων από όλες τις κατηγορίες

● Την άμεση απελευθέρωσή τους και την κατάλληλη υποστήριξή τους ως επιζώντες του ναυαγίου.

● Τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας των πραγματικών γεγονότων πίσω από το “Ναυάγιο της Πύλου”.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

###

Για επικοινωνία: freepylos9@protonmail.com


[1] https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/reportaz/itan-pleon-arga-i-frontex-apodidi-efthines-sto-limeniko-gia-tin-pylo/

[2] https://wearesolomon.com/el/mag/thematikh/metanasteush/navagio-pylos-sos-agnoithike/

[3] https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/erevnes/mprosta-stis-kleistes-kameres-ton-arxon-pethainontas-sto-vathitero-simeio-tis-mesogeiou/

[4] https://omniatv.com/853489206/deyteros-thanatos-oi-ennea-tis-pyloy-miloyn/

[5] https://www.kathimerini.gr/society/562719910/nayagio-tis-pyloy-anexartiti-ereyna-xekina-o-synigoros-toy-politi/

[6] https://justice4pylos.org/2023/07/%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80/

Leave a Reply

SIGN THE PETITION